tvaltonen/ huhtikuu 29, 2017

Matkailuauton ostaminen ei ole mikään yksinkertainen asia. Auton valinnassa pitää aina tehdä joitakin kompromisseja ja usein sanotaan, että vasta se kolmas auto vastaa käyttäjän tarpeita hänen odottamalla tavalla.

Matkailuautomerkkejä on Suomenkin markkinoilla jo n. 30 kpl ja jokaisella merkillä erilaisia malleja useita kymmeniä. Siihen vielä lisävarusteiden vaihtoehdot päälle, niin ainakin ensimmäisen auton ostajalla on ihmettelemistä. On puoli-integroitua, täysintegroitua, alkovia ja ”peltikuorista” autoa ja erilaisia lämmitys- ja pohjaratkaisuja. Auton alustoissa ehdoton valtias on Fiat Ducato ja jos jonkun muun alustan haluaa, niin vaihtoehtojen määrä mm. pohjaratkaisujen osalta putoaa huomattavasti. Vaikka moni Fiatin laatua epäileekin, niin ainakin itselle jäi ihan hyvät kokemukset LMC:n alustana olleesta Ducatosta. Neljän vuoden aikana ei mitään mainittavaa vikaa. Muutama ärsyttävä ominaisuus kyllä oli, eli vakionopeudensäätimen onneton toiminta ja valoviiksen taipumus vilkuttaa vilkkuja vaihtaessa pitkille valoille tai takaisin lyhyille.

LMC:tä ostaessani nelisen vuotta sitten oli mielessä mm. seuraavat kolme kriteeriä: erillinen suihku, Alde-lämmitys ja keittiössä oltava uuni. Ja nämä kaikki LMC:ssä olikin. Mutta yllätys yllätys, Hymerissä ei ole näistä mitään. Kertoo siitä, että vaatimukset ja käsitykset muuttuvat ajan myötä. Erillinen suihku tarkoitti sitä, että autossa oli pienen suihkutilan lisäksi pieni wc-koppi ja kumpikaan ei tuntunut käytössä hyvältä. Nyt Hymerissä on isompi yhdistetty tila, jossa mahtuu isompikin mies kääntymään. Alde-lämmitys on korkealle arvostettu ja hyvinhän se toimiikin, lämpö on tasainen ja mukava. Alde on kuitenkin melko monimutkainen järjestelmä ja siten ehkä herkempi vikaantumaan. Itsellä vuotava lattialämmityksen pumppu lamaannutti koko lämmityksen ja tietysti silloin kun lämpöä olisi tarvittu. Hymerin Truma lämmitys on yksinkertaisempi ja toivottavasti varmatoiminen. Siitä on ainakin hyvät kokemukset ensimmäisen automme, Hobbyn, tiimoilta. Kaasu-uuni jäi LMC:ssä todella vähälle käytölle ja koin se turhakkeena. Uuteen autoon tullee mikroaaltouuni.

Miten sitten neuvoisin auton ostajaa? Mieti tarpeesi tarkkaan ja kokeile erilaisia malleja. Uusia autoja on todella vaikea saada koeajoon, jolloin yksi vaihtoehto on auton vuokraus. Jo muutaman päivä reissu kertoo yleensä totuuden automallin toimivuudesta. Käytetty auto saattaa useinkin olla parempi vaihtoehto kuin uusi auto. Käytetyissä on tehtaalta jääneet puutteet ja pikkuviat yleensä korjattu. Toki käytetyn ostossa on omat haasteensa ja auton tekniikan toimivuus kannattaa tarkastaa todella huolella ennen ostopäätöstä.

 

Share this Post